Photoshop>tips en trucks>

BATCHING; SERIES HANDELINGEN OPNEMEN EN HERHALEN
Hoe vaak komt het niet voor dat je een serie foto's gebruikt bij het opmaken van een boek (ledenlijsten, catalogusplaatjes etc.)? En wat een monikkenwerk is het om al die plaatjes een voor een aan elkaar gelijk te maken.
Door middel van het maken van een batch kun je een serie handelingen opnemen en herhalen op of losse afbeeldingen of op een map met afbeeldingen.
In deze tutorial leggen we uit hoe je een batch maakt en welke mogelijkheden van deze batch vervolgens biedt.

1. Open de te bewerken serie foto's of open een van de afbeelding uit de te bewerken serie. Als voor de tweede optie worde gekozen is het van belang dat je ervoor zorgt dat alle te bewerken foto's in een en dezelfde map staan, waar verder geen foto's in staan die niet bewerkt moeten worden.

2. Open het actions paneel (onder windows, Alt+F9) je krijgt het volgende dialoog in beeld:


onderin dit dialoog zie je 6 knoppen, waarvan op het moment dat er geen actie is geselecteerd, alleen de laatste drie actief zijn. Van links naar rechts voeren deze knoppen de volgende acties uit:
1. Stop Playing/Recording
2. Begin Recording
3. Play Selection
4. Create New Set
5. Create New Action
6. Delete

3. Klik nu op de "Create New Action"-knop. Je krijgt nu het volgende dialoog:


Hierin kun je een geschikte naam voor je actie kiezen. Ook kun je hier kiezen in welke map de actie moet komen te staan, een snelfunctie-toets en een kleur aan deze actie toekennen, dit kan ook nadat de actie is aangemaakt.
Klik op record.

4. Je actie is aangemaakt en is meteen aan het opnemen. Elke handeling die je uitvoerd op de in stap een geopende foto wordt in de actie opgenomen. D.m.v. knop 1, 2, 3, en 6 kun je het verloop van je actie nog manipuleren. Als je klaar bent met het opnemen druk je op knop 1.

5. Je kunt nu de rest van de afbeeldingen openen en op een voor een de aangemaakte actie toepassen. Nog makkelijker is het echter om dit middels de batch-functie te doen.
Open via File>Automate>Batch... het batch-dialoog.


Kies bij 'Play' de zoujuist aangemaakt acie (eventueel in de hiervoor aangemaakte set)


Kies bij 'Source' voor:
-'Opened Files' als je bij stap een alle te bewerken foto's hebt geopend.
-'Folder' als je een map hebt waar al de te bewerken foto's in staan.
Als je voor folder kiest kan het zo zijn dat tussen de te bewerken foto's bestanden waaraan een kleurprofiel is toegekent staan, daarom is het verstandig om de optie 'Suppress Color Profile Warnings' aan te vinken.
Verder is het aan te raden de 'Suppress File Open Options Dialogs' aan te vinken.
Met de 'Include All Subfolders' optie kunnen submappen ook mee worden genomen in het batch-process.


Als je in je actie niet een 'Save'-functie hebt opgenomen kun je bij 'Destination'voor de optie 'Save and Close' kiezen. Je kunt ook voor de optie 'Folder' kiezen en hier een map en een naam aan de bestanden toekennen.
De optie 'None' stelt je in de gelegenheid, om na het toepassen van de batch de bestanden op te slaan.

SAVE   De truck van het Batchen zit hem in het opslaan.
Wanneer je er voor kiest om bij het Batchen de destination op 'Folder' te zetten blijft de bestandsvorm van de bronbestanden ongewijzigd. Dit geld ook voor de 'Save and Close' optie.
Als je in je actie het commando 'Save As' gebruikt is het belangrijk de bestandsnaam niet te veranderen, wanneer je dit doet wordt deze bestands naam in de actie opgenomen en zal elke bewerkte foto deze bestandsnaam krijgen zal dus steeds hetzelfde document worden overschreven. Door middel van het commando 'Save As' in je actie op te nemen is het echter wel mogelijk alle te bewerken bestanden hetzelfde bestandsformaat te geven.